Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inspirace na tvorbu kostýmů

Milí rodiče a účastníci tábora,
tento rok nás svolává Císař do srdce staré Číny, proto by tomu měly odpovídat i kostýmy. Je hned několik možností, jak zvolit správný oděv a nepohoršit přítomné členy císařského dvora...

Pro tvorbu kostýmů doporučuji tento návod: http://cationdesigns.blogspot.cz/2013/07/historical-sew-fortnightly-eastern.html - Šikovným postačí i tehdy, když neovládají angličtinu, obrázky jsou celkem jasné. Chce to dostatečně širokou látku, přeložit, změřit, zakreslit, vystřihnout, sešít co má být sešité a pak už jen obrátit naruby a prostřihnout přední část oděvu. Typ látky, barva, vzory, lemování, typ zapínání - to už je jen a jen na vašich preferencích. Pro inspiraci oděvy níže.
 

Může se jednat o oděv potulného mnicha či o oděv prostého občana. A samozřejmě to může být i oděv myslitele či filosofa. Takový oděv se skládá z dlouhé zavinovací tuniky a volný kalhot, jejichž spodní část bývá stažena bílou látkou, přes kterou se převazují boty. Takovýto oděv je nejšastěji pánský, nicméně je praktický a pro cestování pohodlný, takže bychom se nedivili, kdyby ho pro náročnou cestu do císařského tábora zvolily i dívky.

2-colors-unisex-buddhism-uniforms-font-b-shaolin-b-font-buddhist-monk-robes-suits-clothes-gown.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

buddhist_monk_and_taoist_priest_mount_wutai_shanxi_china.png

 

 

 

 

 

 

robeo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Další možností je bohatý pánský oděv určený všem, kteří se nebojí ukázat Hunům, že jim v žilách koluje šlechtická krev. Takový oděv je též zavinovací, často s dlouhými zvonovými rukávy. Může být dvojdílný - to znamená ze spodních šatů a svrchního přehozu. Nebo jednodílný, v takovém případě má oděv často jinak barevné lemy a komponenty a v pase bývá převázán opaskem. Typickou součástí oděvu jsou i pánské čapky.

men-s-green-half-sleeve-handsome-tang-dynasty-hanfu-clothing.jpg

635080387484388624.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A pak samozřejmě oděvy dámské. Dámské hanfu je nejčastěji dlouhé, s dlouhými zvonovými rukávy a se zavinováním vpředu. Je možné si vyhrát s délkou lemů, s olemováním a s opaskem, který je též součástí oděvu.

tumblr_mhxr7daxts1qhg58io2_1280.jpghanfu-of-zhou-dynasty.jpg2000px-shenyi.svg.png

 

A pokud něčí srdce touží po odění válečnickém, doporučuji projít třeba galerii filmu Mulan...

65108b632c2857d8302a141fb6b3f30ff3a7b221.jpg